dimarts, 15 de gener del 2013

Una mica d'història


El fabricant del rellotge

Observant el nostre rellotge trobem les lletres: L.D.O


  

Són les inicials del fabricant francès, en Louis Delphin Odobey.  El de Reus va ser el rellotge núm 410 produït per l'empresa, la qual porta el mateix nom que la persona que la va fundar.


Treballadors de l'empresa, davant d'ells alguns dels rellotges fabricats


Aquesta factoria es convertí en una de les cases més importants de rellotges de torre. Fou dirigida pels tres fills: Víctor  Émile, Jules  Albert i finalment el fill gran, Paul, aquest, al 1880, els abandona  per crear la seva pròpia empresa, també com a rellotger.

L'empresa  Rellotges Odobey creix, i s'instal·la arreu de França, amb fàbriques a Prost (Paget), Cretin-L'Ángel i a Baill Comte-, a la foto es pot observar l'edifici principal de producció, a Morézienne. 




Louis Delphin Odobey 




Luis Delphin Odobey, nascut  el 15 d'agost de 1827 a Foncine-li-Haut, població situada en una regió amb molta tradició rellotgera, la regió del Jura. És fill de Jean Alexis Odobey (pagès i rellotger) i de la senyora Marie-Judith Fumey Badoz  

 Louis Delphin va morir el 30 de gener de 1906 a Morecambe, a l'edat de 78 anys. 


Els inicis

 L'empresa, com la majoria de negocis en els inicis, no té un creixement favorable i la regularitat de la indústria rellotgera es veu afectada per a mantenir-se. Decideix expandir el seu negoci i fabricar diferents tipus de rellotge. Al 1852, Louis-Delphin marxa a viure a Morecambe i instal·la uns rellotges d'edifici, sota el nom de Odobey Cadet, reflectint així el seu lloc en els germans.

Va fabricar un rellotge d'edifici a l'Hospital de Quai. Lamentablement, va ser destruït el 1990. 

L'empresa L.-D. Odobey sembla estendre's molt ràpidament, però al municipi de Champagnole van encarregar a Jean-Marie Fumey, que els feia la competència com a fabricant de rellotges, una feina a l'església del municipi. Aquest encàrrec provoca una polèmica bastant forta entre els dos homes (Luis Delphin i Jean-Marie) ja que el rellotge és de Luis Delphin, i no de Jean-Marie. Queda demostrat amb el fet que el rellotge té corda per a trenta hores i, en canvi, els de Jean-Marie Fumey corda per a vuit hores

Al 1880, Paul, el fill gran de Luis Delphin comença la seva empresa  de construcció de rellotges de torre. Probablement per evitar la confusió entre les dues empreses familiars, Louis Delphin canvia lleugerament el nom, i es converteix en "L.-D. Odobey Cadet".
     
Louis Delphin rep premis i mencions, sovint de prestigioses exposicions:

• 1872 - Lió - Plata
• 1876 - Lons-li-Saunier - Medalla d'Or
• 1881 - Chalon-sud-Saône - Medalla d'Or
• 1894 - Lió - Medalla d'or per a un rellotge de campanes construït per a Comblanchien.

L'èxit comercial
     
Entre finals del segle XIX i principis del XX l'empresa es desenvolupa enormement. En total, durant més d'un segle de funcionament, es pot arribar a calcular que venen al voltant de 5000 rellotges. Aquesta xifra probablement sigui una mica exagerada, no obstant això, amb molta seguretat, es pot afirmar que la companyia ha fabricat com a mínim 1000 rellotges

 






Informació  cercada per Manuel Olmos

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada